Intervju om Sweatshop i ELLE Belgia

    Skrevet 14.01.2015 klokken 20:36

 

Jeg ble intervjuet av Elle Belgia i går kveld ang. nettserien Sweatshop. Siden artikkelen er skrevet på nederlansk så tenkte jeg å linke til spørsmålene og svarene jeg ga på mail her (på norsk). Måtte selvfølgelig linke til artikkelen i google translate for å se om det som sto der var riktig og det var det! Veldig fin artikkel, sjekk den ut HER!

* Hvorfor startet du å lage denne serien?

Vi ville lage en serie som fikk ungdommer i Norge til å tenke over hvor klærne dems kommer fra. Ungdommer i Norge bruker ekstremt mye penger på klær, men nesten ingen vet hvor klærne dems er laget. Klesindustrien og tekstilbransjen er et evig aktuelt tema, det er noe som angår oss alle- vi alle kjøper og bruker klær hele tiden! Jeg og teamet mitt ville lage en serie som fikk folk til å reagere, og det klarte vi!

* Hva og hvem ønsker du å nå ut til?

Det var viktig for oss at serien traff alle målgrupper, men speiselt norske ungdommer. Det vi ville med serien var at ungdommer i Norge skulle se serien, bli provosert og dele den på sosiale medier som Facebook, Twittter osv. At dem skulle lære noe av serien og sitte igjen med en følelse av at dette ikke er greit! At tekstilarbeidere tjener så lite at dem såvidt klarer å overleve og at arbeidsforholdene i de fleste fabrikker er elendige. Veldig mange delte serien, som har resultert i at flere klesskjeder som holder til i Norge har følt seg presset til å gjøre en forandring. Spesielt en av de største kleskjedene, H&M. 

Via bloggen til Anniken pushet hun på for å møte lederne for H&M i Norge og det klarte hun. Det var absolutt ikke lett, men sammen med Frida (fra serien) møtte de menneskene bak H&M og fortalte dem hvordan de følte arbeidsvilkårene og levelønnen var for tekstilarbeidere i Kambodsja. 

* Hvorfor valgte du Frida, Anniken og Ludvig til å være med deg til Kambodsja?

Grunnen til at vi valgte Frida, Anniken og Ludvig er fordi folk kan kjenne seg igjen i dem på hver sin måte. De er tre helt "normale" ungdommer, med hver sine fine personligheter. Frida er jenta med litt bein i nesa som tør å konfrontere hvis hun er uenig i noe. Anniken er motebloggeren som har stor innflytelse på mange norske ungjenter, siden hun har en av norges mest fulgte blogger. Hun har veldig stor interesse for mote og brukte mye penger på klær før. Ludvig er den kjekke, gode gutten i gata som også liker å handle klær, han er en person veldig mange gutter kan kjenne seg igjen i.

* Hvordan tror du mote industrien vil utvikle seg? Tror du at sweatshops vil forsvinne i framtiden?

Jeg håper jo at tekstilarbeidere får den lønnen de fortjener og at arbeidsforholdene blir mye bedre. Det er en lang vei å gå, men det er ikke umulig! Bare å se hvor stor interesse det har vært rundt serien gir håp. Her i Norge har tekstilindustrien blitt tatt opp som tema i Stortinget pga. «Sweatshop». Serien har over 1,3 millioner visninger og har ikke bare skapt mye debatt i Norge, men også i Spania, Mexico, Chile og Argentina som har gjort at vi har tekstet serien på spansk og engelsk. Det er helt tydelig at det er stor interesse blant ungdommer (og voksne) her i Norge (og resten av verden) rundt dette tema. Vi aksepterer ikke hvordan tekstilarbeidere har det, derfor er det de store kleskjedene som nå har ansvaret for at noe skal bli gjort. Folket har jo talt, de aksepterer ikke dødsbillig mote!

 

 3 kommentarer

Fotsporene

14.01.2015 kl.21:13

Spennende :)

14.01.2015 kl.22:47

Så kult ha en god natt
camilovesalmosteverything

15.01.2015 kl.05:35

Skikkelig kult:D

Skriv en ny kommentar

bilde

Mitt navn er Joakim Kleven, 22 år gammel og kommer fra Oslo. Elsker å filme, fotografere og reise. Jobber som freelance regissør & klipper, har bla. laget nettserien "Sweatshop" for Aftenposten.no. Dette er min foto/video blogg der du kan følge min hverdag gjennom mine bilder.

Kontakt: joakimkleven@hotmail.no

REKLAME

INSTAGRAM

Kategorier

Bloggdesign

- ALBISS.BLOGG.NO -
hits